Novo!

Izvješće o Piranskom zaljevu!

lbert Guillaume, predsjednik arbitražne komisije koja odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, objavio je kako je komisija usuglasila mišljenja te odlučila da Piranski zaljev ipak povijesno i geografski pripada Sloveniji. Francuski sudac navodi kako je to bila najopsežnija arbitraža u njegovu životu. Analizirano je više od 5000 povijesnih spisa i državnih ugovora, za što je bilo angažirano 30 vanjskih suradnika. Iako su mnogi očekivali da će se spor riješiti tek u studenome 2014., sudac Guillaume ističe kako je dokument na kojemu su temeljili odluku potpuno vjerodostojan, pa nisu trebale daljnje analize.

– Na temelju članka 33. Povelje UN-a, koristeći se svim miroljubljivim sredstvima za rješavanje sporova, arbitražni je sud jednoglasno odlučio o uspostavljanju trajne granice između dviju susjednih zemalja. Vođeni načelom pravednosti i pravičnosti ‘ex aequo et bono’, ustanovili smo da je izvorišna točka za određivanje granice u Piranskom zaljevu ona koja je bila na snazi od 10. travnja 1941. godine. Budući da se Hrvatska dragovoljno odrekla Piranskog zaljeva u korist Italije te je nakon rata Slovenija anektirala to područje kao sveukupni pravni sukcesor, načelo pravičnosti nalaže da se Piranski zaljev prema međunarodnom pravu treba smatrati slovenskom teritorijalnom stečevinom – obrazložio je predsjednik komisije Guillaume.

Dok su se svi pribojavali da će sud odluku temeljiti na načelu “junction”, koje bi zahtijevalo da se Sloveniji omogući dodir unutarnjih voda s otvorenim morem, ispostavilo se kako je zec ležao u drugome grmu. Kad je Ante Pavelić 15. lipnja 1941. u Veneciji potpisao pristupanje NDH Trojnom paktu, Piranski je zaljev “de iure” postao talijanskim. Tek je nakon završetka Drugoga svjetskog rata Piranski zaljev vraćen u Sloveniji, koja je tada bila sastavni dio Jugoslavije. Upravo je taj poglavnikov čin dobrovoljnog ustupanja teritorija Italiji bio presudan za arbitražnu komisiju.

– Međunarodno pravo ne poznaje kogentne pravne norme, stoga se načela moraju vrlo oprezno tumačiti. Hrvatska se dobrovoljno odrekla teritorija 1941., a Slovenija ga zdušno prihvatila 1945. godine. Stoga smatramo pravičnim da pripadne Sloveniji – dodao je Guillaume. Tako je završio još jedan spor koji je trajao više od desetljeća. Spor je Hrvatsku stajao dva i pol milijuna eura, na kraju smo izgubili još nekoliko stotina četvornih kilometara državnog teritorija, no najviše boli spoznaja da je Joško Joras bio u pravu kad je govorio: “Tudi tukaj je Slovenija”.

Izvor: Dobri duh Hrvatske

Stric Ivan!

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: