Novo!

KAKO JE DOŠLO DO KUPNJE “DOMA HRVATSKIH UDRUŽITELJA” U SOUTH SAN FRANCISCO u studenome 1977. godine?

Jednog jesenskog dana mjeseca studenog 1977. god na moju kućnu adresu 2641 Hacienda Street u San Mateo, Kalifornija netko pokuca na vrata. Otvorih vrata i vidih krupna čovjeka koji mi dade sovju podsjetnicu na kojoj piše ime Pierre Derouineau, Realtor Agent, prodavač kuća. Po imenu i prezimenu sam odmah shvatio da je Francuz, našto je potvrdno odgovorio. U razgovru mi je rekao da je novi prodavač kuća i da od kuće do kuće kuca na vrata na bi li mu tko svoju kuću dao na prodaju. Kada sam mu rekao da moja kuća nije na prodaju, ali da ja tražim neku zgodnu zgradu za našu hrvatsku zajednicu u San Francisku gdje bi se mogli Hrvati okupljati. Tada mi je ovaj Francuz Pierre Derouineau rekao da on zna za jednu veliku zgradu u South San Francisco-u koja je u jako trošnom stanju. Odmah smo ju otišli vidjeti a zgrada se je nalazila na adresi 415 Drand Avenue S.S.Francisco. Zgrada je bila na četiri kata. Odmah sam pomislio da bi ta zgrada bila idealna i prikladna za naše hrvatske i nacionalne potrebe hrvatske zajednice Bay Area.

Po povratku u moju kuću odmah sam nazvao prijatelja i krštenog kuma mojeg prvog i starijeg sina Rafajela, Milana Cvitanovića. Nekih pola sata kasnije došao je kum Cvitanović u moju kuću. Upoznao sam ga sa Francuzem Pierre Derouineau, prodavačem kuća. Tu smo  pojasnili svu situaciju kumu Cvitanoviću koji je odmah zahtijevao da ponovno odemo pogledati tu zgradu, što smo i učinili. Vratili smo se u moju kući i počeli pisati ponudu za kupnju te istrošene zgrade. Cijena je bila 152 tisuće dolara. Mi smo ponudili malo manje, mislim 132 tisuće, našto je prodavač zgrade pristao da tu razliku podjelimo, tj. na 142 tisuće. Koliko se sjećam da je tako bio, a kum Milan Cvitanović me može ispraviti. Mi smo se složili, papire potpisali, zgradu kupili na ime Mile Boban i Milan Cvitanović. Tako je to bilo, tako je to počelo i tako se je počelo.

Stavili smo oglas preko Hrvatskog Radio Sata i hrvatsku zajednicu Bay Area upoznali s namjerom te kupljene istrošene zgrade. To je bila velika senzacija Među Hrvatima Bay Area. Dali smo toj zgradi službeno ime “CROATIA ASSOCIATES”, što bi moglo značiti “DOM HRVATSKIH UDRUŽITELJA”. Preko javnog bilježnika smo napravili Dioničko Društvo. Svaka dionica je bila jedna tisuća dolara. Milan Cvitanović je imao 51%, ja sam 30%, par njih po pet dionica a ponajviše po jednu dionicu. Sve ukupno bilo nas je nekih tridesetak Dioničara u početku.

Gosp. Velimir Sulić kao jedan od dioničara je pronašao Arhiktekta Ivu Terzića da nam napravi plan sa svim mogućim i potrebnim detaljima i specifičnostima za dobiti gradsku dozvolu za izgradnju te zgrade. Koliko se sjećam da je gosp. Ivo Terzić dao cijenu za cijeli svoj rad i nadgledanje arhiktekstog posla sedam tisuća dolara, s tim da se to uračuna u njegove dionice. Uzelo je nekoliko mjeseci za dobiti dozvolu, jer se je moralo više puta ići na općinu, pregledavati plan preko planske komisije, promjene i nadopune činiti. Konačno smo dobili dozvolu koncem 1978. godine. Radnja je počela početkom 1979. a posao je radilo građevinsko poduzeće E & B CONSTRACTION COPMANY INCORPORATED a posao vodio i nadgledao Mile Boban. Počela se je primjećivati i nadzirati napetost i nesnošljivost među Hrvatima Bay Area. Neki dioničari su počeli povlačiti svoje novce a među prvima je bio Jakov Jurić.

Iako zgrada nije bila potpuno i u cijelosti dovršena, bila je na četvrtom katu dovršena jedna velika dvorana za uporabu za koju smo od nadležnih vlasti općine South San Francisco dobili privremenu dozvolu za korištenje za razne prigode kao krštenje, svatove, zabave i sl. Ogranak Hrvatskog Narodnog OTPORA “DESETI RUJNA” pripremio je proslavu dana hrvatske državnosti Desetog Travnja. Kao po narudžbi iz Beograda jedna skupina nezadovoljnih Hrvata je organizirala na isti dan i na drugom mjestu drugu zabavu Desetog Travnja, što je uzrokovalo pocijepanost Hrvata Bay Area. Odaziv na adresu 415 Grand Avenue i zgradu “DOM HRVATSKIH UDRUŽITELJA” nije bio onaj kako se je očekivalo. Da ne bih pokvario ukus čitateljima ovog povijestnog događaja u hrvatskoj zajednici Bay Area, neću iznositi imena onih koji su najviše bojkotirali i druge nagonili da bojkotiraju svaki pristup zgradi “DOMA HRVATSKIH UDRUŽITELJA”. Spomenut ću samo par imena još uvijek živućih svjedoka, a oni to mogu zanijekati ili potvrditi da je bilo ili da nije bilo tako, da se je bojkotiralo ili nije bojkotiralo na sve moguće načine tu VELEBNU ZGRADU “DOM HRVATSKIH UDRUŽITELJA” = “CROATIA ASSOCIATES”. To su gg: Milan Cvitanović, Velimir Sulić, Srećko Čulina, Nikola Binandžić, Janko Sušac i drugi, a ovi, ako oni to hoće i žele poslije četiri desetljeća za povijest hrvatske zajednice BAY AREA iznijeti imena i drugih, živih ili mrtvih svjedoka, je do njih. Ja osobno nemam ama baš nikakovih zli misli, osjećaja ili bilo kakove mržnje bilo prema kome. Mene samo i jedino nagoni moja savijest da za nove naraštaje hrvatske zajednice u Bay Area iznesem ono kroz što sam osobno prošao i doživio pri kupnji i izgradnji ovog “DOMA HRVATSKIH UDRUŽITELJA”.

Sada ću prepisati iz novine Hrvatski Tjednik iz Australije od 28.4.1981., st.14. izvještaj kojeg je poslao “DOM HRVATSKIH UDRUŽITELJA” uredniku HT gosp. Dinku Dediću da to objavi u novini Hrvatski Tjednik. Prepisati ću točno onako kako stoji u novini, ali si uzimam pravo da za potrebu istine ovog izvještaja nadodam i popunim onu prazninu koja nije spomenuta u sadržaju.

 

Izvor: Otporaš

1 Comment on KAKO JE DOŠLO DO KUPNJE “DOMA HRVATSKIH UDRUŽITELJA” U SOUTH SAN FRANCISCO u studenome 1977. godine?

  1. Milan Boban // 18/07/2018 at 17:52 // Odgovori

    Striče Ivane hvala ti do Boga što si ovo objavio. To je dio povijesti Hrvata San Francisca.
    Velik poZDrav tebi i svim tvojima.

    http://otporas.com/hrvati-kupuju-dom-hrvatskih-udruzitelja-u-south-san-francisco-1977-godine-zahvaljujuci-mili-boban/

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: