Novo!

Kako je nastala Crna legija?

Featured Image -- 7097

Ustaška udarna jedinica, koja je kasnije dobila ime “Crna legija”, nastala je u Sarajevu u travnju 1941. pod nazivom “Sarajevski ustaški logor”.

Jedinicu su postrojili Jozo Zubić, Drago Jilek i Bećir Lokmić. Jedinica se sastojala od svega 12 dragovoljaca. Osim trojice osnivača, jedinici je pristupila još devetorica sarajevskih omladinaca: Srećko Rover, Leonard Telegy, Zvonimir Sereš, Stanko Sereš, Braco Juratović, Miro Mak, Ante Ljubić, te braća Pavao i Zvonimir Buljan.

Za zapovjednika postavljen je ustaški logornik Sarajeva Bećir Lokmić, a zadatak joj je bio čuvati javne objekte od četničke sabotaže i vršenje stražarske službe. Uslijed četničkih pobuna u široj okolici Sarajeva, ova jedinica se ubrzo povećala na 100 dragovoljaca. Vatreno krštenje dobila je u srpnju 1941. na željezničkoj postaji Pale, 15 km iztočno od Sarajeva, gdje je branila sarajevski vodovod od četničkih napadaja. Nakon toga jedinica vodi borbe u okolici Sarajeva, pod Igmanom, Trebevićem i Romanijom. U kolovozu 1941., dio jedinice, 64 momka, od kojih 53  Sarajlije i 11 Travničana, odlaze po nalogu Jure Francetića, tada povjerenika Glavnog ravnateljstva za javni red i sigurnost Sarajeva, u iztočnu Hercegovinu radi sudjelovanja u borbama protiv pobunjenih četnika. Među ostalim, u toj skupini nalaze se Jilek,Telegy, Rover i Ivica Kalanović.

Prebačeni su samovozima preko Mostara i Nevesinja do Gacka. U tom prostoru imali su okršaje s četnicima kod Avtovca, a zatim kod obližnjeg Stepena.  Naoružanje im je bilo: puške, ručne granate i 2 strojnice marke Zbrojovka.  Bili su obučeni u hlače i košulje maslinaste boje, a na glavi su imali taborske kapice. U rujnu 1941. 70 pripadnika sarajevskog Ustaškog logora sudjeluje u borbama protiv četnika za oslobođenje željezničke pruge na dionici Maglaj – Trbuk – Doboj. Tom prilikom u borbi pogiba zapovjednik jedinice Bećir Lokmić. Poslije pogibije Lokmića zapovjedništvo postrojbe preuzima ustaški satnik Jure Francetić. U listopadu 1941. Francetić se odlučuje na uzpostavu Prve pukovnije Ustaške vojnice. Kao osnovu uzimlje postojeću sarajevsku postrojbu, koja se povećava na stališ od 400 momaka i tvori 4 satnije prve bojne. Pripadnici bojne bili su obučeni u odore raznog kroja i boje. U to vrieme odkrivena je u skladištu Bogoslovije veća količina sukna crne boje, za vojne odore prikladnog po kakvoći, ali ne i po boji. Nu, dva brata Buljana, Pavao i Zvonimir, odlučuju se ipak skrojiti za sebe odore od tog crnog sukna.

Vidjevši kako im lijepo stoje i drugi momci su počeli od tog sukna krojiti odore, radi čega ih je narod počeo nazivati “crncima”. Već tijekom studenog cijela Prva bojna bila je obučena u crne odore.

Eto, tako je nastala legendarna Crna legija…

Izvor: Otporaš

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: