Novo!

Kako je nastao pozdrav ” Za Dom Spremni”?

164-hv-za-dom-spremni

 

“SPREMNI” i godina 1069,

Kako je nastao ovaj “ustaški” pozdrav?

Priskakajući ću prepisati dijelove opisa M.K.B. iz spomenutog članka tako da se vidi iz prve ruke odakle proizlazi hrvatski pozdrav “ZA DOM SPREMNI”.

“Jednog žarkog ljetnog dana godine 1957., pratio sam Poglavnika po nekom poslu u središte Buenos Airesa. Odsjednemo u jednom svratištu na “Avenida de mayo”, da se malo odmorimo. Neke su izbjegličke novine doniele (prepisujem izvorno, Otporaš), da je velika pogreška što Ustaše još uviek pozdravljaju s “fašističkim pozdravom “Spremni!” – a pozdrav da je izveden iz talijanskog pozdrava “Pronti!”

Rekoh Poglavniku da su i nas, nekadanje Hrvatske Skaute u Italiji, klevetali po Rimu da upotrebljavamo “fašistički pozdrav”. To je izazvalo smieh kod Engleza, jer su oni vrlo dobro znali, da sam ja osnivač skauta, pukovnik Baden-Powell, stvorio medjunarodni skautski pozdrav, koji na engleskom glasi: “Be prepared”, i na hrvatskom “Budi spreman! – Ustaštvo ništa nije oponašalo od fašizma, pa ni pozdrav – reče Poglavnik.

Od ovog imena pa dalje, ono se je nadahnjivalo na hrvatskim poviesnim izvorima.


Pravaštvo je imalo svoja snažna gesla “Bog i Hrvati” – “Hrvatska Hrvatom”, nastavlja Poglavnik, nu osjećala se je potreba posebnog ustaškog pozdrava, (kao što se je za vrijeme Franje Tudjmana i Domovinskog rata osjećala potreba da se izbace neke riječi iz naše stoljetne nacionalne Himne i nadoda kruna na naš grb, kao da smo mi danas neka kraljevska dinastija, moja opaska, Otporaš) koji bi bio više vojničkog značaja. Tražio sam ga u našoj davnoj prošlosti. Prelistavajući tako starinske izprave kraljeva, zapne mi za oko na jednom izrazu u povelji kralja Petra Krešimira lV., izdanoj u Ninu godine 1069. Medju inim kralj veli:

“…Pošto je svemogući Bog Naše Kraljestvo na kopnu i po moru razprostranio, odlučismo i “spremna” srdca ustanovismo…”
Za Krešimira Velikog naša je država doživjela svoju najveću razprostranjenost, obuhvaćajući čvrsto i Bosnu. Osim toga u istoj se povelji spominje “naše dalmatinsko more”. (a ne talijansko,moja opaska, Otporaš.) Sve je to imalo svoju duboku simboliku: Ustaša neće dati nikada ni hrvatske Bosne, ni našega mora! (Eto, Domovinskim ratom smo dali Bosnu jer nismo imali Ustaša, moja opaska, Otporaš.)

Nisam tražio dalje. “Odlučiti spremna srdca” i “spremni” jedno je te isto, samo što je drugi izraz prikladniji i odrješiti za pozdrav. Postavlja se pitanje: Spremni za što? Za ono, što nam je među zemaljskim stvarima najsvetije: ZA DOM!Dom ne znači samo domovinu, nego i domaće ognjište, pa je njegove značenje dvostruko jako. Taj se izraz provlači kroz cielu našu povjesnicu, provlači se i kroz naše rodoljubno pjesničtvo. Upotrabljavaju ga i Zrinski i Jelačić, Bašagić i Kranjčević
.
– Kasnije su Ustaše tome pozdravu dodali i “Za Poglavnika”. To nikako ne znači da bi se tko trebao boriti za moju osobu ili moje probitke, već jedino za onu MISAO, koju ja predstavljam, a ta je sloboda i nezavisnost svih Hrvata…”

Izvor: Otporaš

Stric Ivan!

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: