Novo!

Legende puka hrvatskoga!

Na legendu o “Dolasku Hrvata”, odnosno na legendu “Petorica braće i dvije sestre”, koja je vezana za dolazak naših pradjedova na Jadransko more, nastavlja se legenda o Čehu, Lehu i Mehu te njihovoj sestri Vilini. Ona je vezana za Krapinu u Hrvatskom zagorju i ujedno “objašnjava” kako su nastali drugi slavenski narodi – Česi, Poljaci i Rusi.
Zanimljivo je istaknuti da su ruski, češki i poljski povjesničari zabilježili slične priče kod svojih naroda i da od 12. do 16. stoljeća nalazimo kod njih tvrdnje da je pradomovina svih Slavena na jugu – na balkan¬skom poluotoku u slavenskoj zemlji koju su oni nazivali – Hrvati.
Tome se pridodaje i činjenica o postojanju “Bijele Hrvatske” koja je, prema mišljenju suvremenih povjesničara, bila pradomovina Hrvata. Ona se održala do kraja 9. stoljeća i pripadala je velikomoravskoj državi, u 10. stoljeću pripadala je češkoj, a u 11. stoljeću poljskoj državi – krakovski kraj, što je jednom istaknuo i Ivan Pavao II. – papa iz Bijele Hrvatske (Kuharić. Božić, Iseljenički dan). Uspomenu na legendu o Čehu, Lehu i Mehu sačuvali su i krapinski lončari napravivši trodijelnu posudu – tri spojena lončića/vrčića – koja spada u posude iz kojih se pije vino “bilikum”, nastalo u 18./19. stoljeću, a čiji naziv dolazi od njemačke riječi Willkommen – Dobro došao!
Vratimo se legendi. Kada je voda spomenute braće i sestara – Hrvat doveo Hrvate na more, ostavlja tamo dio svog naroda i vraća se u Krapinu koja postaje središte njegove kneževine u ovom kontinentalnom dijelu Hrvatske. Hrvat je imao tri sina – Čeha, Leha i Meha te kćer Vilinu. Prema legendi, ta hrvatska kneževina bila je pod vrhovništvom Rimljana, a vjerojatno se mislilo na vazalstvo bizantskim carevima kao nasljednicima Istočnorimskog Carstva. Legenda nam priča što se dogodilo kada je knez Hrvat umro i kada su ga naslijedila njegova tri sina Čeh, Leh i Meh te kći Vilina.
Kada su braća Čeh, Leh i Meh i njihova sestrica Vilina naslijedili svoga oca kneza Hrvata i grad Krapinu, sagradili su ovdje još dvije utvrde – Psar na brdu Josipovac iznad današnjeg franjevačkog samostana i drugu na brdu Sabac. Između utvrda Krapine i Psara, a iznad kotline od brda do brda podigli su viseći most od kože. Preko njega dolazili su jedan drugome na tajne razgovore i dogovarali se kako se riješiti strane vojske. Dogovorili su se da će podići ustanak. Međutim, za taj je plan saznala njihova sestra Vilina i otkrila ga rimskom vojskovođi s kojim je potajno vodila ljubav. Međutim, i braća su saznala za sestrinu izdaju i prije nego što je vojskovođa bilo što poduzeo, oni ga pogubiše. Vilina pobjegne u spilju Ljubine nad Zutnicom koja se još naziva – Viline jame. Vile koje su tamo boravile prihvate svoju imenjakinju koja je ubrzo rodila lijepo dijete. Jednoga dana, kada se Vilina sunčala pred spiljom, ugledaju je braća koja su bila u lovu. Za kaznu zbog izdaje odvedu je u tvrđavu Krapina i zazidaju je u tornju nad vratima drugog dvorišta.

Izvor: Tomislav Đurić “Legende puka Hrvatskog”

Vaš komentar

Loading Facebook Comments ...

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: