Novo!

Nakon pitanja: Kada dolaze šleperi u Vinkovce i kada idemo tamo, za Vukovar?…dobio sam i odgovor.

Tromjesečna bitka koja je odnijela previše života, kalvariju donijela, masakr na Ovčari, uništenje grada progon žitelja. Ono što napominjem i što je istina, jeste da je čini se po svemu, od samog početka izdan grad Vukovar i bojovnici. Kako su vojarne padale u ruke Dragovoljaca, i Bojovnika, bilo je i prisutno da će se nešto dogoditi. Kao vinkovčan sam upoznat sa dijelom toga događanja, i sve što se piše u ovom tekstu jeste gola istina, koja će mnoge zasmetati, kao i ono što se provlači kroz tekst. Odgovorni za pad Vukovara, jeste vrh hrvatskog vodstva. U to doba sam razmišljao: ako njima ne daju šlepere sa naoružanjem bojovnicima koji su krv lili, što će onda biti sa mnom, i mojom, obitelji sutra? Premali sam bio tada, i nejasno je bilo sve, no ono čega sam bio svjestan jeste velika nepravda, prema gradu Vukovaru kojeg je branilo 1800 branitelja. Sjećam se točno trenutka, kada se trebalo ići sa šleperima za Vukovar, i tada sam pitao T. Čuljka, danas saborskog zastupnika koji je bio zapovjednik pozadinskog voda:

-Kada dolaze šleperi u Vinkovce i kada idemo tamo, za Vukovar?…za par dana idemo tamo. Prošlo je i sedam dana, možda i više. No od šlepera ništa nije bilo. Niti traga niti glasa. Rezigniran sam, i ogorčen došao ponovo u PIK (pikovu zgradu), i pitao: Gdje su šleperi? Gdje je zapelo? Tomislav Čuljak je odgovorio, mirno, malo blijed: Otišli su za Hercegovinu! Stao sam i zamislio se. Ovo nije istina, ali se događa, i to na najgori mogući način. Zvuci, detonacija koje su stizale do ušiju, su parale mozak, i uvodile pitanje u psihu!

Što se događa? Tko se je to poigrao sa ljudima jednog grada, sa bojovnicima Trpinjske ceste? Tko se poigrao, sa bojovnicima Vukovara? Tko se je poigrao sa sudbinom i životima djece, žena, staraca, i odraslih? Zanima me samo jesu li vozači šlepera, napravili obrt kakav unosan, ili otvorili pizzeriju? Jel prodaju suvenire, na moru, ili se pak diče Mercedesom Benz, koji je bijele boje, i sa kojim idu u slastičarne, na kavu negdje u Split, sa Ray Bun naočalama na nosu? Zamisao o zabrani dolaska šlepera u Vukovar je tada odobrio vrh. Mogao se šleper dovesti u Vukovar. Put je bio slobodan i prohodan. Kasnije je bilo i kukuruznog puta. Još se sjećam kako kukuruzne metlice udaraju u šajbu kombija. Strahota i sramota, što je nakon toga sljedilo Vukovaru i Trpinjskoj cesti. Nanjušit se dade, jer se osjeti jeza spaljena krovišta grada, do temelja.

Danas takovi žive od kriminala, ali jadna im mater svima koji su se okoristili, od toga, jer im je prokleto sve što su unovčili od šlepera kojima se je trebao braniti Vukovar i Trpinjska cesta. Mafija je svuda a osnovana je od samog političkog vrha hrvatskog. Jad i bijeda. Meni dan danas prolaze slike, koje ne mogu utrniti, niti ih skloniti. Ako ih uklonim, možda i čovjek nestane…stoga se nosim sa morama kako god znam.

Oglasi

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: