Novo!

OS RH nisu prihvatile donaciju američkih helikoptera Chinook CH-47 D

Operation Enduring Freedom

OS RH nisu prihvatile donaciju američkih helikoptera Chinook CH-47 D uz potrebnu modernizaciju od 10 milijuna US Dolara.

CH-47 Chinook teški je transportni helikopter sa dvostrukim motorom i tandemskim rotorima za prijevoz teških tereta. Primarna mu je uloga prijevoz postrojbi do 55 vojnika, premještanje topničkog oružja te logistička potpora bojišta, odnosno prijevoz tereta teškog 12 tona.

Nedavno je Republici Hrvatskoj predložena donacija ovih helikoptera u “D” verziji. Radilo se o helikopterima starim oko 20 godina na kojima bi bila potrebna modernizacija u visini 10 milijuna USD po helikopteru. Broj doniranih helikoptera ne bi bio ograničen već bi ovisio isključivo o potrebama hrvatske strane.

Međutim, hrvatski vojni vrh se nije odlučio za prihvat donacije obzirom da se Chinook CH-47 D doktrinarno ne uklapa u viziju OSRH. On je prvenstveno namjenjen brzom prijevozu većeg broja vojnika i teškog naoružanja na teško pristupačna i prometno nepovezana područja.

Republika Hrvatska ima vrlo dobru prometnu infrastrukturu i takav teritorijalni raspored postrojbi te njihovu mobilnost koja jamči brzi razmještaj vojnika na bilo kojem dijelu njezina teritorija koji bi eventualno mogao biti ugrožen izvana.

Izvor: http://www.defender.hr/

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

tekst-i-fotografija

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: