Novo!

Početak bitke za Vukovar!

Današnji dan, 25.08.1991., smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulima i ranjenima, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem JNA, uključujući avione. Naime, tog dana Jugoslavenska narodna armija, koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana”, otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama. Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, JNA je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se sveopćem napadu na Vukovar. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga, od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, i gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500. Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro). Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece. Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca. Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu, ukupan broj stradalih vojnika JNA i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 50.000 poginulih, mnoštvo ranjenih ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110), te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (JNA priznaje dva). Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo – još nitko nije odgovarao.

1 Comment on Početak bitke za Vukovar!

 1. Ivan Čavrak // 25/08/2017 at 09:36 //

  Dragi Striče i ostali štovani čitaoci portala.
  Dvije su stvari značajne i izuzetno vidljive s ovog povijesnog odmaka.
  1. Nefleksibilnost i zatupljenost tzv.JNA u strategiji (vidi se izravan utjecaj ruske škole) i time samo taktičko djelovanje prema našim postrojbama u Vukovaru.
  Naime, tzv.JNA i četnici su “pali” na ispitu iz oba predmeta (strategija i taktika) jer su se držali ko pijan plota Hitlerova napada na Staljingrad (23. kolovoza 1942. – 2. veljače 1943.) koji je Hitler izgubio i koji se smatra prekretnicom II.S.R. u Europi.
  I onoga
  2. koje je izuzetno značajno za Vukovar, a to je IZDAJA.
  Vukovar je izdaj kako od Tuđmana tako i od ostataka GŠ HV i tadašnje politike u RH..
  To je jasno vidljivo iz objavljenih telefonskih razgovora Jastreba starijeg s Tuđmanom.

  I ne samo Tuđman, ima ih još koji peru ruke kao Poncije Pilat : Šarinić i Šušak.
  Staljingrad je zbog svog političkog značaja (Staljinovog grada) morao biti obranjen i imao je tada podršku cijelog SSSR-a.
  Ako se ne varam Hrušćov je “uveo red u obranu Staljingrada” i obranio ga je.
  Tuđmanu je uveo “nered” u obranu Vukovara i “obranio” ga je.
  Kako “obranio”. Pa trebalo mu je žrtveno janje za međunarodnu politiku i našao ga je.
  Priče i pričice da se nije moglo, da je bilo nožem pod vrat cijeloj Hrvatskoj ne drže vodu.
  Koliko je meni poznato bilo je i snaga i sredstava u najmanju ruku za izvlačenje.
  Pokušaji proboja i izvlačenja su zamazivanje očiju.
  Eto toliko s moje strane, a sada očekujem poplavu pljuvanja čistokrvnih brojača krvnih zrnaca.
  No ipak ZA DOM – SPREMNI

Comments are closed.

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: