Novo!

PODRIJETLO “ZA DOM SPREMNI” datira iz 1069. godine!

zadomspremni
Z A  D O M  S P R E M N I !

Nema naroda na svijetu koji se je toliko svađao, mrzio jedan drugoga, ubijao jedan drugoga, svjedočio jedan protiv drugoga, u zatvore jedan drugoga trpao samo i jedino zbog izreke koja u sebi sadrži riječi koje znače: Uvijek biti spreman za braniti svoju Domovinu, kao što je to naš hrvatski narod. Otporaš.)

TA IZREKA JE ZA DOM SPREMNI!

Svjedoci smo kako se je išlo na simpatizere Thomsona koji je bio hrvatski Branitelj i pjevao hrvatske Domoljubne pjesme. I sam predsjednički kandidat na prošlim izborima, gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić je napustio nogometnu utakmicu kada je publika počela skandirati: “Za Dom” a da nisu ni izrekli: “Spremni”.

Prenosim ovdje sa jednog portala o toj temi ” Za Dom Spremni ” gdje Poglavnik dr. Ante Pavelić objašnjava postanak te izreke. Mišljenja sam da je on najmjerodavniji dati odgovor na to pitanje jer se je upravo njemu sve pripisivalo zbog te izreke “Za Dom Spremni!”. Poslušajmo šta o tome Poglavnik dr. Ante Pavelić kaže:

SVIMA NA ZNANJE!!!:

“SPREMNI” i godina 1069 – kako je nastao ovaj ustaški pozdrav, iz časopisa USTAŠA Godina Vll studeni 1980. broj 11-12., strana 30. Prepisao: Otporaš.

                                                                                         “SPREMNI” i godina 1069

Kako je nastao ovaj “ustaški” pozdrav?

“Jednog žarkog ljetnog dana godine 1957., pratio sam Poglavnika po nekom poslu u središte Buenos Airesa. Odsjednemo u jednom svratištu na “Avenida de mayo”, da se malo odmorimo. Neke su izbjegličke novine doniele (prepisujem izvorno, Otporaš), da je velika pogreška što Ustaše još uvijek pozdravljaju s “fašističkim pozdravom “Spremni!” – a pozdrav da je izveden iz talijanskog pozdrava “Pronti!”

Rekoh Poglavniku da su i nas, nekadašnje Hrvatske Skaute u Italiji, klevetali po Rimu da upotrebljavamo “fašistički pozdrav”. To je izazvalo smijeh kod Engleza, jer su oni vrlo dobro znali, da sam ja osnivač skauta, pukovnik Baden-Powell, stvorio međunarodni skautski pozdrav, koji na engleskom glasi: “Be prepared”, i na hrvatskom “Budi spreman! – Ustaštvo ništa nije oponašalo od fašizma, pa ni pozdrav – reče Poglavnik. 

Pravaštvo je imalo svoja snažna gesla “Bog i Hrvati” – “Hrvatska Hrvatom”, nastavlja Poglavnik, nu osjećala se je potreba posebnog ustaškog pozdrava, (kao što se je za vrijeme Franje Tuđmana i Domovinskog rata osjećala potreba da se izbace neke riječi iz naše stoljetne nacionalne Himne i nadoda kruna na naš grb, kao da smo mi danas neka kraljevska dinastija, moja opaska, Otporaš) koji bi bio više vojničkog značaja. Tražio sam ga u našoj davnoj prošlosti. Prelistavajući tako starinske izprave kraljeva, zapne mi za oko na jednom izrazu u povelji kralja Petra Krešimira lV., izdanoj u Ninu godine 1069. Među inim kralj veli:

“…Pošto je svemogući Bog Naše Kraljestvo na kopnu i po moru razprostranio, odlučismo i “spremna” srdca ustanovismo…”
Za Krešimira Velikog naša je država doživjela svoju najveću razprostranjenost, obuhvaćajući čvrsto i Bosnu. Osim toga u istoj se povelji spominje “naše dalmatinsko more”. (a ne talijansko, moja opaska, Otporaš.) Sve je to imalo svoju duboku simboliku: Ustaša neće dati nikada ni hrvatske Bosne, ni našega mora! (Eto, Domovinskim ratom smo dali Bosnu jer nismo imali Ustaša, moja opaska, Otporaš.)

Nisam tražio dalje. “Odlučiti spremna srdca” i “spremni” jedno je te isto, samo što je drugi izraz prikladniji i odrješiti za pozdrav. Postavlja se pitanje: Spremni za što? Za ono, što nam je među zemaljskim stvarima najsvetije: ZA DOM! Dom ne znači samo domovinu, nego i domaće ognjište, pa je njegove značenje dvostruko jako. Taj se izraz provlači kroz cijelu našu povjesnicu, provlači se i kroz naše rodoljubno pjesničtvo. Upotrabljavaju ga i Zrinski i Jelačić, Bašagić i Kranjčević
.
– Kasnije su Ustaše tome pozdravu dodali i “Za Poglavnika”. To nikako ne znači da bi se tko trebao boriti za moju osobu ili moje probitke, već jedino za onu MISAO, koju ja predstavljam, a ta je sloboda i nezavisnost svih Hrvata…”

Izvor: Otporaš

Žig

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: