Novo!

Punk Rock u domovinskom ratu!

 

Punk Rock je stigao u Hrvatsku davne 1978 godine. U tadašnjoj komunističkoj tvorevini, socijalističkoj republici Hrvatskoj, je taj pokret, začinjen buntovništvom, revoltom i otporom prema vlastima bio pravo osvježenje. Pišem iz osobne perspektive, i perspektive mojih prijatelja. Roditelji su nam bili zagušeni komunističkom ideologijom, verbalnim deliktom, i UDBA-škim metodama praćenja, prijavljivanja svih nepoćudnika tadašnjeg sistema. U Vinkovce je punk rock stigao sa kultnom grupom Pogreb X, kojoj je osnivač za neupućene bio Vladimir Adolf Soldo, legendarni anarhist iz vinkovačkog vrtnog naselja. Uz njega se u grupi pojavljuje vokalni izvođač Ivica Čuljak- alias Satan Panonski, koji je svojim scenskim nastupima šokirao tadašnju vlast komunističku i UDBA-šku strukturu u Vinkovcima i diljem Hrvatske.

1991 godine, početkom agresije na Hrvatsku, su većina, mogu slobodno kazati 99% punkera iz Hrvatske stali u obranu tradicionalnih vrijednosti- Bog Obitelj Domovina! Netko bi rekao da su punkeri možda licemjerni, u smislu da ne priznaju druge osobe pored sebe, što je možda točno. No ako dirnete hrvatskom (vinkovačkom) punkeru nešto što je njegovo, on se ne će libiti niti zatvora, ako mora braniti svoje- Svoj na svome! Makar to groblje bilo. Prije bih rekao, da je punk rock bio jedno polje iz kojeg su nicale razne zamisli, ideje, pa tako i Domoljubne hrvatski orijentirane zamisli, koje danas nakon više od 30 godina imaju takav korijen da ga više nitko ne može sasijeći.

Punk Rockeri su ginuli diljem Hrvatske na svim bojištima, a malo se priča o tome.

Mladen Čupić Haš je vinkovčan, Heroj Vukovara, koji je tamo poginuo. Na slici sa pilotskom kacigom… Dakako da je bio Punk Rocker. Nije volio cajku niti pjesme, sa druge strane Dunava. Vozio je motor, i prijatelj je bio, privržen. Ostali kao da nikada nisu postojali. Utihnuli su…

U medijima ih ima vrlo malo preživjelih jer su išli srcem, mudima, plućima, mesom i kostima naprijed, i nikada nisu odustajali. Nihilizam kojeg su promicali prije rata, se brzo pretvorio u hrabrost, kao i u ludu volju za borbom, protiv četnika, kao i muslimanskih fundamentalista. Većina Punk Rock grupa je dala obol,  svoj obol, u ratu, i odore nisu imali svi… Većinom u kožnim i teksas jaknama uzeli su oružje u ruke i krenuli u borbe. Nisu samo Punk Rockeri imali problema prije rata. Imali su ih i navijači BBB i Torcide, kao dvije najveće i najžešće skupine navijača. Mučna priča oko navijača i Punk Rockera, je uzela maha tik uoči rata, kada su prozivani ovi prvi, a druga skupina je marginalizirana. No, ujedinjeni su krenuli u rat za Hrvatsku. Privođenje od strane snaga zakona i reda, je bilo: faljen Isus i Marija, prije rata.

Primjera radi samo naveo bih sljedeće: Ivica Čuljak, je ubijen u Vinkovcima 1992 godine, pod misterioznim okolnostima. Moćni ratnik pakla, Ivica Čuljak, je postao meta velikim generalima, jer nije hio prestati šokirati javnost. Atentat, na Punk Rockera koji se nije libio stresti hrvatskim generalima istinu u oči. Zbog toga je bio privođen, tijekom rata, pa oslobađan. Kada su vinkovački bojovnici uzeli stvar u svoje ruke, niti jednom više ga nitko nije dirao.

Moje osobno mišljenje jeste da je ubijen u klasičnom atentatu UDBA-e, koji i danas imaju repove i korijene u Vinkovcima, Sisku, Koprivnici i diljem zemlje, u Hrvatskoj. U prilog tome jeste i UDBA-ška struktura vlasti, policije, MORH-a, SOA (obavještajna agencija), Socijalna skrb, kao i sve u Hrvatskoj. Kao u trgovini namještaja – od podruma do krova…ulogu samo igra LOVA! Njegovo ponašanje se može objasniti, gaženjem UDBA-e od ranog djetinjstva, jer UDBA kao obavještajna agencija je imala upliv u sve moguće strukture i modele ponašanja, a najčešći i najjači im način bio zvan: NAVLAKUŠA. Ivica Čuljak je bio navučen, u stupicu, jer je bio vrlo inteligentan, pa je prihvatio igru, ali protiv njih. Atentat nije učinila jedna osoba. Pomno je planiran.

Ivica Čuljak satiran  je od UDBA-e, odmah po rođenju. Kako rekoh, u prijašnjoj rečenici, obavještajne agencije su imale velike uplive u svemu, utjecaj i moć. Stoga nije za čuditi, što i nakon njegove smrti, Punk Rockeri bivaju manipulirani i korišteni od ovakvih smradova, kao što je UDBA. Oni pravi se nisu dali niti predali…U spomen na poginule punk-rockere, motoriste  u Domovinskom ratu od 1991-1995, i na navijače hrvatski klubova, a moram navesti BBB i Torcida, i sve one koji su umrli i izvršili suicid u nemilosrdnom spec ratu protiv Hrvata/ica, domoljuba, invalida i dragovoljaca, te svima onima koji su na bilo kakav način pridonijeli raspadu naših obitelji, prilažem link sa youtube-a, sa znakovitom zvučnom porukom.

Još nešto, vrlo važno. Danas kada pogledamo kakvi su političari i što je nastalo nakon rata, od Hrvatske, mogu samo kazati, jedno, a to je da smo u jednu ruku bili fajteri, i dali koliko je tko mogao. Postoje pojedinci koji daju i danas. Oni koji se boje, neka bar budu na usluzi ovima koji se ne boje. Neka se maknu negdje. Ekipa u Vinkovcima je se smaljila. Ostao je žilav, od života, rata i stradanja Punk Rocker, koji ima sve što bi trebao kako bi nastavio život, makar ta Hrvatska nije onakva kakva bi trebala biti. Pozdrav preživjelim Punk Rockerima, iz Vinkovaca: Ski, Dambas, Šmigo, Adolf, Pero, Zvone, Bakreni. Lijepo je vidjeti škvadru iz djetinjstva, da još uvijek vole žujicu.

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: