Novo!

Ratna odšteta bi trebala iznositi 252 milijarde US dolara.

Iako se često, kada se govori o procjeni izravne i neizravne ratne štete koju je Hrvatska pretrpjela za vrijeme Domovinskog rata spominje brojka od oko 40 milijardi dolara, Praljkova detaljna analiza pokazuje da je ukupna ratna šteta mjerena u hrvatskim cijenama iznosila čak 252 milijarde dolara!

Na tridesetak stranica, Praljak je objavio 17 detaljnih tablica i tri grafikona. Prikazao je izravne štete kao što su materijalna razaranja, vrednovanje ljudskih gubitaka, invaliditet, vojni rashodi, troškovi smještaja izbjeglica, troškovi razminiranja itd. te neizravne štete kao što su propuštene ekonomske aktivnosti.

Na kraju, pokojni general donosi i ukupan zbroj štete ukoliko se primjene svjetske cijene (primjerice za zbrinjavanje progranika i izbjeglica) i tada se šteta penje na 308 milijardi dolara.  Radi bolje predodžbe o tome  kakvu je štetu Hrvatska u ratu pretrpjela, Praljak je u zaključku naveo da je brojka razmjerna gubitku između 7 i 9 hrvatskih godišnjih bruto društvenih proizvoda (mjereno prema BDP-u 2004. godine).

S obzirom na to da je svojevremeno Praljkov bogat i iscrpno dokumentiran  znanstveno-istraživački rad u njegovoj vlastitoj državi proglašen šundom, nadamo se da će aktualna vlast biti pametnija te proučiti, javno dostupnu, generalovu stručnu analizu pretrpljene ratne štete.  Trebat će im, ako uistinu ozbiljno misle ‘potegnuti’  to pitanje u razgovorima sa Srbijom.

Izvor: Otporaš

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: