Novo!

Rimski ugovor!

Rimski ugovori 1941. i njihovo anuliranje u rujnu 1943. (Dalmacija 1941. nije prodana, nego oteta.) Rimski ugovori između Kraljevine Italije i Nezavisne Države Hrvatske (dalje NDH) sklopljeni su 18. svibnja 1941. nakon ultimativnog zahtjeva Italije.

Talijanski zahtjevi bili su: – stvaranje carinske i monetarne unije između Italije i NDH – personalna unija pod zajedničkim talijanskim kraljem – stvaranje zajedničke talijansko-hrvatske vojske – aneksija Italiji širokog pojasa obale od Rijeke do Kotora

Prva tri zahtjeva dr. Pavelić je uspio odbiti, a teritorijalne talijanske zahtjeve uspio je svesti na područje srednje Dalmacije.

Rimski su ugovori bili na snazi do 9. rujna 1943. godine, kada su “Državopravnom izjavom o razrješenju Rimskih ugovora” anulirani. Rimski su ugovori sklopljeni u nepovoljnom trenutku, kada su Oružane snage NDH bile još u povojima razvoja, pa oružani otpor, u tadašnjoj konstelaciji utjecaja i država, nije bio moguć. Hrvatska historiografija, pod utjecajem prosrpskog i jugoslavenskog agitpropa tumačila je Rimske ugovore kao “prodaju Dalmacije”.

Bilo je to u skladu s jugokomunističkim jednoumljem, koje je nametnuto hrvatskoj historiografiji. Iz toga razloga neki su dijelovi ovog napisa obrađeni ekstenzivnije, kako bi se čitatelji upoznali s informacijama za koje, možda do sada nisu znali.

Relevantna pitanja i okolnosti u vezi Rimskih ugovora jesu:

1. Hrvatsko-talijanski odnosi i nakon pojave talijanske iredente.

2. Je li dr. Pavelić imao obvezu prema Italiji iz vremena njegove prve emigracije?

3. Dilema dr. Pavelića uoči sklapanja Ugovora

4. Stajalište njemačke diplomacije u svezi taljansko-hrvatskih odnosa.

5. Pregovori Ciano-Pavelić 25. travnja 1941., u Ljubljani.

6. Pregovori Mussolini-Pavelić 7. svibnja 1941. u Monfalconeu.

7. Potpis Rimskih ugovora u Rimu, 18. svibnja 1941.

8. Izjava dr. Pavelića i njegovih suradnika, nakon sklapanja Ugovora.

9. Razrješenje (anuliranje) Rimskih ugovora Državopravnom izjavom dr. Ante Pavelića.

 

Izvor: Otporaš

7 Comments on Rimski ugovor!

 1. froate@hotmail.com // 16/12/2016 at 2:05 AM //

  USTAŠKI MIR NA GROBU POGLAVNIKA.
  http://otporas.com/1787-2/

 2. Svi povijestni velikani su imali svoje MENTORE. Tito je imao Staljina, Poglavnik dr. Ante Pavelić je imao Oca Domovine dra. Antu Starčevića. Prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je imao za svojeg MENTORA Zadnjeg zapovjednika Hrvatskih Oružanih Snaga. HOS-a Viteza Vjekoslava Maksa Luburića, generala DRINJANINA.

  Pažnja! Molim da se to zna i da se NEZABORAVI!

  Dali je Poglavnik rimskim ugovorima prodao Dalmaciju? Molim strpljenje onima koji otvore i pročitaju priloženi link. hvala.
  http://otporas.com/exclusive-r

  PODRIJETLO “ZA DOM SPREMNI” datira iz 1069 godine. | Otporaš
  otporas.com/podrijetlo-za-dom-…

  (POČETAK I STVARANJE HRVATSKOG NARODNOG ODPORA NA IVAN PLANINI – BOLJE REČENO NA IVAN SEDLU – I KRAJ ORVATSKOG NARODNOG OTPORA 20 SIJEČNJA 1990. GODINE KADA JE MISIJA H.N.OTPORA PRESTALA U EMIGRACIJI, JER SE JE UKLJUČILA U HRVATSKU DEMOKRATSKU ZAJEDNICU, H.D.Z. U BORBI ZA PONOVNU OBNOVU HRVATSKE DRŽAVE. Otporaš.)

  Ideja za osnivanje Hrvatskog narodnog Odpora (HNO) nastala je krajem 1944., u smislu stvaranja gerilskih skupina koje bi se borile na području koji su zauzimali partizani. Ta ideja nije se ostvarila zbog okolnosti koje su vladale, pa je HNO osnovan u Madridu na sastanku održanom od 4. do 6. siječnja 1960. Glavnu ulogu u osnivanju HNO imali su zapovjednici HOS-a NDH, a Vjekoslav Maks Luburić, general Drinjanin je vjerovao da se samo vojskom može obnoviti NDH, tj. Hrvatska Država pa je vojsku stavljao ispred politike. HNO je bio ustrojen prema principu hrvatskih vojnilkih i ratnih postrojbi. Na čelu glavnog stožera bili su Vjekoslav Maks Luburić i njegov zamjenik Ibrahim Pjanić. Na čelu područnih stožera i odjeljenja pri glavnom Stožeru bili su: Stjepan Fistrović, Krunoslav Batušić, Mate Frković, Mahmut Muftić, Ante Planinski i drugi. Vjekoslav Maks Luburić je osporavao pravo nasljeđa Poglavnikovih NDH funkcija tvrdeći kako samo borba može uzdići novog Poglavnika. Glavni moto HNO-a bio je borba protiv Jugoslavije. U zaglavlju lista “OTPOR”, časopisa koji je izlazio u Chicagu a kojeg su izdavali članovi imenovane organizacije pisalo je:

  “Naš stav je jasan: Rušiti svaku Jugoslaviju! Rušiti je s Rusima i s Amerikancima, s komunistima, nekomunistima i antikomunistima; rušiti je sa svakim ko je ruši! Rušiti je dijalektikom riječi i dinamita, ali rušiti je bezuvjetno, jer ako jedna država nema prava opstajati, onda je to samo i jedino Jugoslavija“. Na svakom listu Otpora koji je tiskan u SAD piše: „Mi Hrvati srušit ćemo svaku Jugoslaviju”.

  Nakon što je suradnik SDB-a Ilija Stanić iz Konjica, 20 travnja 1969. u Španjolskoj ubio Luburića, na čelo HNO došao je Stipe Bilandžić, s čijim se izborom nije složila skupina oko Dinka Šakića, koji su se izdvojili i djelovali kao frakcija. Služba državne bezbjednosti RSUP-a SR BiH je 1980., izradila popis sa 152 identificirana pripadnika HNO rodom iz BiH, u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, od čega ih je 116 bilo iz Hercegovine, odnosno s područja rada Centra SDB Mostar. SDB je imala informacije o unutarnjim sukobima u HNO, između različitih grupacija i pojedinaca, te su zaključili: „U skladu sa već utvrđenom programskom orijentacijom SDB, treba i dalje planirati i preduzimati konkretne mjere u cilju raslojavanja, pasiviziranja i sprečavanja neprijateljske djelatnosti HNO-L(uburićevci). U tom smislu treba i dalje preduzimati mjere dezimformisanja, zastrašivanja i drugih oblika psihološkog uznemiravanja, kojima se kombinovano sa drugim mjerama SDB, postižu značajni rezultati na produbljivanju već postojećih sukoba među pojedinim grupacijama i pojedincima (Rover, Markić, Bilandžić, Beno, Šakić, Mihalj, Boban, Ljubas i dr).“ Na to je dodano: „I dalje produbljavati sukobe između HNO-L(uburićevci) i drugih ustaških organizacija, jer se HNO-L(uburićevci) u Kanadi i SAD žele nametnuti kao vodeća drugim organizacijama).“

  Od 515 članova HNO podrijetlom iz BiH, evidentiranih od strane SDB u 1983., njih 49 bilo je pod operativnim tretmanom, a prema njima su bila usmjerena 43 suradnika službe. Od ukupnog broja pripadnika HNO, njih 22 su istaknuti pripadnici državnih i vojnih struktura NDH, 42 su emigrirala iz Jugoslavije između 1945. i 1955., njih 172 su emigrirali između 1955. i 1965., dok ih je 5 emigriralo 1970., dok za ostale ne postoje podaci. Od ukupnog broja članova HNO njih 195 imali su nižu stručnu spremu, 32 su bili sa srednjom, 1 s višom i 12 sa visokom stručnom spremom. Strukturu tih 13 obrazovanijih članova HNO činilo je: 6 svećenika, 4 inženjera, 2 profesora i 1 pravnik.

  (Tako o nama, članovima organizacije HNO piše Večernji List. Ja sam u zaporke na vrhu stavio moje “Otporaš” i ovo sada na dnu. Otporaš.)

 3. TRI DIMENZIJE MAKSA LUBURIĆA – S ISTINOM NA ČISTAC
  http://otporas.com/s-istinim-na-cis…e-maksa-luburica/

 4. Pismo hrvatskog generala srbskom generalu… http://otporas.com/1808-2/

 5. Darko Šime Tolić ispjevao pjesmu za “U” NA FES GRANICA NA DRINI …
  otporas.com/hrvatski-bosnjaci/

  OKRUŽNO PISMO H.N.O TOČNO TJEDAN DANA POSLIJE POGLAVNIKOVE SMRTI 28 prosinca 1959.
  http://otporas.com/1762-2/

  Pročitao i razumio. Žalostno. Moglo bi se usporediti sa: Gluhu šapljati i ćoravu napigivati se ne isplati.
  http://kamenjar.com/onima-jos-vjeruj…omi-a-ne-ispravi/

  http://otporas.com/1746-2

  Geopolitički položaj Hrvatske…
  http://otporas.com/geopoliticki-polozaj-hrvtske/

Comments are closed.

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: