Novo!

Slavko Kvaternik

Kvaternik

Rođen je 25. kolovoza 1878. u selu Vučinići, kotar Vrbovsko. U mladosti se opredijelio za vojničko zvanje u austrougarskoj vojsci. Do sloma dvojne Monarhije u toj je vojsci postigao čin potpukovnika. Između dva svjetska rata, kao civilna osoba, živi u Zagrebu i pridružuje se Hrvatskoj stranci prava koja ističe kao svoj program stvaranje samostalne hrvatske države.

Njegova aktivnost dolazi jače do izražaja u drugoj polovici tridesetih godina, kada se 1938. poslije povratka Mile Budaka iz emigracije, aktivira domovinska ustaška skupina. Kvaternikovim djelovanjem u Uzdanici, pomoćno-štednoj zadruzi, i Hrvatskom radiši, gospodarskoj organizaciji za pomoć mladom naraštaju, stvaraju se središta okupljanja pristaša ustaške orijentacije u Hrvatskoj.

Kvaternik je imao važnu ulogu u danima sloma Kraljevine Jugoslavije i pripremanja proglašenja Nezavisne Države Hrvatske. Upravo je on 10. travnja 1941. na zagrebačkoj radio-postaji pročitao proglas o uspostavi NDH. Po povratku Ante Pavelića u Zagreb, prilikom formiranja prve Hrvatske državne vlade, Kvaternik je imenovan ministrom hrvatskog domobranstva.

Tada je dobio titulu vojskovođe, a 12. lipnja 1941. imenovan je i doglavnikom u vodstvu ustaškog pokreta. Potkraj 1942., na traženje poglavnika Pavelića, morao se povući s vojnih i državnih funkcija, pa je do kraja postojanja NDH kao umirovljenik živio u Austriji.

Po slomu NDH Englezi su ga izručili jugoslavenskim komunističkim vlastima, koje su ga osudile na smrt i 1947. pogubile.

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

tekst-i-fotografija

Vaš komentar

Loading Facebook Comments ...

2 Comments on Slavko Kvaternik

  1. Milan Boban // 08/10/2018 at 14:20 // Odgovori

    Moderna Hrvatska sa DVA INICIJALA izgleda kao BOOMERANG. I baš taj BOOMERANG RH će Poglavniku dru. Anti Paveliću, Ustašama i NDH dati stopostotno pravo i stopostotnu povijestnu ZADOVOLJŠTINU I VAŽNOST…

    ZADNJE OKRUŽNO PISMO MAKSA LUBURIĆA…
    http://otporas.com/zadnje-o

  2. Milan Boban // 08/10/2018 at 14:56 // Odgovori

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: