Novo!

Strip Nenada Barinića: Mladen Čupić Haš!

Imao sam namjeru ovo objaviti 19. svibnja, na rođendan nekoga koga više nema, ali pošto me neće biti kući od 18.5. nadalje par dana, puštam sada ovaj album.

Bila jednom neka ljepša vremena, u zadnjoj četvrtini prošlog stoljeća…..Tada počinje priča o Hašu, koja je ispričana kroz jedan od mojih najnovijih stripova. Mladen Čupić, odnosno Haš (nadimak po kojem su ga svi poznavali), rođen je 19.05.1967. g. i živio je u Vinkovcima, gdje sam živio i ja do 1999. godine. Bio je moj najbolji prijatelj, zajedno smo vozili motore i družili se. Bili smo dio onoga što smo zvali RV – rokeri Vinkovaca. Ratnim događanjima svaki je krenuo po svom rasporedu, podijeljeni po mjesnim zajednicama. Ratni Vukovar odnio je zauvijek moga prijatelja i vodi se nestalim.

Kao njegov prijatelj tragao sam godinama za njim, uporno i sistematski, kada se konačno saznalo nešto više, sve osim lokacije njegovog tijela.

Sve podatke koje sam prikupljao, uz dozvolu sestre da koristim njegove potpune podatke i lik, odlučio sam svrstati u strip nazvan jednostavno “Haš”, koji je nažalost bio limitiran prostorom od maksimalnih 16 tabli natječajem za strip o Domovinskom ratu koji je raspisao Stripforum.

Po saznanjima dostupnim u trenutku nastanka stripa, osmislio sam strip album kao kompletni autor, a u kojem će osim fiktivnih sudionika, biti i veliki broj portreta osoba iz predratnog i ratnog perioda, kao i počinitelja koji za njegovu i smrt njegovih suboraca nisu odgovarali. Strip album po svojem objavljivanju ukazat će po prvi put što je ono, radi čega su Haš i naši prijatelji ubijeni nakon pada grada.

Album je konceptom zamišljen kao strip album od 84 stranice novog stripa, 16 stranice starog stripa, sa uvodom koji pojašnjava sve iz stripa, puno podataka o jednom vremenu, fotografijama i skicama, te će imati minimalno 120 stranica.

Projekt je prošao na natječaju Ministarstva kulture RH i ovdje ćete moći pratiti rad na strip albumu, pružati mi podršku i bodriti da završim album do kraja godine.

Pročitajte više na linkovima:

Link 1:
https\://blog.vecernji.hr/barinic/crtaci-stripova-i-umjetnici-prozvani-radikalnim-desnicarima-9139

Link 2:
https\://blog.vecernji.hr/barinic/izlozba-domovinski-rat-u-stripu-i-jos-nekoliko-izlozbi-6055

Link 3:
https\://blog.vecernji.hr/barinic/prica-o-hasu-ili-strip-revija-specijal-domovinski-rat-5615

Link 4:
http\://www.glas-slavonije.hr/252509/1/Barinicevi-kadrovi-u-stripu-pricaju-pricu-o-Vukovaru-91

Link 5:
https\://blog.vecernji.hr/barinic/vukovar-has-9367

 

Izvor: Nenad Barinić

Vaš komentar

Loading Facebook Comments ...

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: