Novo!

Taikova ostavština!

laolo

Uoči izbora, mnogi su nas zamolili da stavimo izjavu za javnost koju je Zvonko dao kada je u 2011 god. prvo istupio iz HSP-AS a onda iz politike općenito. Posto se malo toga od tada promijenilo, (imamo sada na primjer puno više “strančica”) možda da opet razmislimo o tome što je rekao:

Evo:

“Prije tri godine izašao sam iz američkog zatvora, sretan što se vraćam domovini, u slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Nažalost, sreća nije dugo trajala, jer sam zatekao katastrofalno stanje.

Bilo je očito da političke elite naš narod i državu vode u propast. Jasno je da nisam mogao ravnodušno gledati kako se urušava naša netom stvorena država, to više što sam iza sebe imao vrlo težak i mukotrpnom borbom ispunjen život.

Svjestan da samo ujedinjene domoljubne, suverenističke snage mogu preokrenuti negativne trendove u zemlji, svu svoju energiju usmjerio sam na objedinjavanje tih snaga. Glavni stožer zamišljen je kao tijelo koje će koordinirati ujedinjenje stranaka, udruga i istaknutih pojedinaca kojima je Hrvatska na srcu, rješavati eventualne nesuglasice i pomoći u određivanju izbornih lista.

Nažalost, od samog početka krenule su podvale, spletke i nerazumijevanje. Probuđeni su „spavači” svih domaćih i inozemnih agentura, a kod mnogih u strankama i pokretima proradile su taštine, strančarenje, i sebičnosti. Iako je naša inicijativa naišla na dobar odjek kod dijela javnosti, političko jedinstvo zbog spomenutih razloga nije ostvareno, a ja sam osobno od nekih s tzv. hrvatske desnice prvi put bio napadan kao terorist, rušitelj jedinstva, lutka u nečijim rukama, nepopravljivi idealist koji ne razumije političku stvarnost itd.

Idealist sam bio, jesam i ostat ću jer mislim da život bez ideala nije vrijedan da se živi; terorist za neke jesam, za neke nisam, sam za sebe znam da sam bio i ostao borac za Hrvatsku; lutka ni u čijim rukama nikada nisam bio, a rušitelj hrvatskoga jedinstva nisam i ne želim nikada biti!

Stoga se povlačim iz hrvatskoga političkog života jer ne želim ni na koji način doprinijeti daljnjem usitnjavanju domoljubnih političkih snaga u Hrvatskoj.

Kao što sam jednom prilikom već rekao, s vlastitim egom razračunao sam još u zatvoru. Stoga ne odlazim povrijeđen, nego razočaran i tužan što do priželjkivanog jedinstva nije došlo. Tužan i zabrinut jer Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Globalni politički procesi donose veliku neizvjesnost i iskušenja pred Europu i svijet kakve smo dosada poznavali, a unutarhrvatskim političkim procesima ovladale su u velikoj mjeri snage koje Hrvatsku nikada nisu željele. Hrvatski ljudi opet su u opasnosti da izgube ono što su u Domovinskom ratu krvlju i žrtvom izborili. Zato još jednom apeliram na sve one koji Hrvatskoj žele dobro da nadvladaju vlastite egoizme i međusobne animozitete i pokušaju zajedno preoteti Hrvatsku iz šaka onih koji je ne vole.

Povlačim se iz politike da bih oslobodio mjesto onima koji možda znaju bolje i mogu više. Ja sam predugo bio izvan zemlje, i predugo proživljavao vlastitu Kalvariju. Možda uistinu nisam pragmatični političar koji se snalazi u ovoj, današnjoj političkoj žabokrečini, štoviše očito je da su mnogi na vlasti i u oporbi u tome puno pragmatičniji od mene!

Međutim, ne sumnjam nimalo da sam načelno u pravu: stanje u Hrvatskoj nije dobro i treba ga popravljati, a to se može učiniti samo postizanjem širokog povezivanja i umreživanja iskrenih, čestitih, nepodmitljivih, neucjenjivih, i neustrašivih domoljuba, bez obzira na stranke i grupacije kojima trenutno pripadaju. Povlačim se čista srca, čistih ruku i uzdignuta čela.

Sve što sam činio, činio sam u najboljoj vjeri i s iskrenim namjerama.

Jedinu obvezu osjećam prema čestitim ljudima koji su vjerovali u mene i moje političke vizije. Takvih ima dosta, no očito ne dovoljno da moja zamisao ujedinjenja domoljubne fronte uspije. Moramo međutim znati da je interes Hrvatske iznad svih nas i naših osobnih interesa, stoga smatram da bi izlazak na izbore pod svaku cijenu, bez realnih izgleda na uspjeh koji je, ponavljam, moguć samo ako se stvori široka domoljubna fronta – bio kontraproduktivan i za nacionalne interese štetan.

Dakle, moj kratkotrajni politički angažman bio je neuspješan i zasad priznajem svoj poraz. Ako bih na predstojećim izborima ipak javno podržao jednu od opcija, u tome će me sigurno voditi samo i jedino hrvatski nacionalni interesi. Jer na ovome svijetu za mene je jedino Hrvatska iznad svega i mjerilo svega.”

 

Zvonko Bušić
28.8.2011

3 Comments on Taikova ostavština!

  1. Dragan Jagodić // 28/10/2015 at 18:06 // Odgovori

    Poštovanje za njegovu borbu i poštenu namjeru. Hrvatska Desnica se mora ujediniti, ili će vojska i narod zavesti red i pravdu !

    • Podpisujem! Ali ne bilo kakvi vojnici, generalčići i oni koji su dobili čvarke na lijepe oči- već bojovnici, dakle, oni koji vole svoj narod i ne gledaju osobni probitak i interese!

  2. Milan Boban // 20/03/2018 at 14:29 // Odgovori

    Počivao u Miru Božijem dragi moj – NAŠ – Zvonko Bušić. Zadnji put sam bio sa tobom i kod tebe u Lompac-u u svibnju 1980. godine kada sam te došao posjetiti. Mnogo smo o svemu razgovarali…
    http://otporas.com/bowie-texas-croatia-ranch-in-the-winter/

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: