Novo!

Tko je Predrag Fred Matić?

Alan-Ford

Fred je možda bio branitelj, ali dragovoljac zasigurno nije!

Slovi kao jednodnevni branitelj Trpinjske ceste u Vukovaru. U srbijanskim logorima zlostavljan je manje od ostalih zatočenika! Uspeo se do visoke funkcije u Ministarstvu branitelja – pokriće je bio njegov ujak Juraj Njavro. Danas je savjetnik predsjednika Ive Josipovića – tko je pokriće ovaj put? U svemu tome nešto grdo zaudara.

Predrag Matić zvan Fred navodno je junak iz vukovarskog vremenskog procjepa 18./19. studenog 1991. U svojoj knjizi „Ništa lažno“ tvrdi da je Vukovar pao dva dana kasnije nego što se misli – Fred proziva zapovjednike da su pobjegli prije pada Vukovara, ostavivši branitelje na milost i nemilost neprijatelja. Neki opet kažu da je Fred mobiliziran 20. 10. 1991. i da razvlači pad Vukovara do 20. 11 1991. da bi navukao mjesec dana braniteljskog statusa.

Fred je možda bio branitelj, ali dragovoljac zasigurno nije! Naravno, svi smo ponosni na one branitelje koji su pružali otpor agresoru i nakon pada Vukovara, ali tko nam može potvrditi da je Fred bio jedan od tih? Danas daje čudne izjave – tvrdi da ne postoji hajka na vukovarske branitelje! „Ničega se ne treba bojati onaj tko ima čistu savjest! – lupnuo je Fred i ostao živ. Zašto je onda Vukovar bio napadnut? Zar u njemu nije bilo ljudi čiste savjesti?

Vjenčani kum ratnom zločincu Draganu Lapčeviću

U Nu2 Matić reče da boluje od PTSP-a ali da ne pije lijekove. Dobro znam Matića, zajedno smo četiri mjeseca bili u logoru, ali nije mi jasno kako je na temelju četiri mjeseca logora i PTSP-a uspio dobiti 80 posto invaliditeta, a ja koji sam isto toliko bio u logoru i ranjen sam, imam 70-postotni invaliditet – čudi se Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, isprovociran objavljivanjem fotografije po kojoj je Matić vjenčani kum Draganu Lapčeviću, koji je 1997. godine osuđen za ratni zločin u Vukovaru.

Navodno je revizija Matićevog invaliditeta provedena pod patronatom SDP-a. Fred je predložen za generalski čin od strane Petra Stipetića. I gle slučaja, Fred ovih dana predlaže Stipetića za odličje junaka Domovinskoga rata. Kao što je to uobičajeno za HV, Fredov zapovjednik Marko Babić, istinski heroj Vukovara, umro je u srpnju 2007. kao pukovnik. U Babićevom dokumentarcu „Heroji Vukovara“ nema Freda – je li to dovelo do Fredove tvrdnje da je Babić napustio postrojbu dva tjedna prije pada Vukovara. Takvom izjavom Fred reže granu na kojoj sjedi – ako se postrojba raspala, kako se Fred u nju uključio?

 

Nepotvrđena herojstva

 

Je li Fred uopće bio branitelj? Vukovarci ga pamte kao civila! Postoji jedna značajna razlika između Babića i Matića: o Babićevu herojskom ratnom putu govore drugi, a o Matićevom samo on sam. Za Babića kažu da je u jednom danu uništio 14 tenkova na Trpinjskoj cesti, a Fred se hvali da je u jednom danu uništio 5 tenkova – nitko to nije potvrdio. Tenkovski prodori i Babićevi herojski pothvati datumski se podudaraju. Možda je Fred bio član neke komisije JNA, koja je u Vukovaru uništavala otpisane tenkove?
Fred je uhićen prilikom gašenja požara u tvornici Borovo Comerce. Navodno je u četiri mjeseca prošao logore Stajićevo, Niš i Srijemsku Mitrovicu. Bilo je raznih mučenja, batinjanja, lažnih strijeljanja – priča njegov prijatelj Zoran Šangut. Kada su nas ispitivali, mi smo sve svalili na pokojnog suborca i dečka koji je otišao u proboj iz Vukovara i nije zarobljen – kaže Fred. Dakle, svi su logoraši pjevali i cinkali se međusobno, a Fred je kao heroj Trpinjske ceste ipak preveslao “istražitelje”.

 

Nemojte mene, ja sam vaš, ja sam Srbin!

 

Neki logoraši govore da je Fred prilično jadno izbjegavao mučenje – nemojte mene, ja sam vaš, ja sam Srbin, mene su mobilizirali na silu – držao se uz dio štale u kojem su bili vukovarski branitelji po nacionalnosti Srbi. Branitelj Aleksandar Jevtić potvrdio je za Matića i Šanguta da su Srbi. Zašto je Fred tako dugo šutio o Jevtiću? Zašto ne spominje Jevtića niti u svojoj knjizi? Dakle, u obrani Vukovara, transformersi su bili neki ljudi, a tenkovi su uvijek isti. Činjenica je da takvi Šangut i Matić danas predstavljaju vukovarske branitelje i da to zvoni na uzbunu. Zašto baš oni i koja je njihova misija?
Tko je zapravo Fred pokazuju neke njegove izjave. Naime, uskoro će biti formirana mješovita komisija hrvatskih i srpskih stručnjaka te neutralnih arbitara za zločine tijekom Domovinskoga rata. REKOM? Posebno je važno imati neutralnu stranu… Sigurno bih ustvrdio kako je druga strana počinila daleko više zločina – kaže Predrag Matić i time razotkriva svoju vizuru koja je istovjetna s beogradskom.

Dakle, krv ipak nije voda! Jer, Srbija je izvršila agresiju na Hrvatsku, rat se vodio na našem tlu, naselja su raketirana, hrvatski branitelji i civili odvođeni u logore u Srbiji, ubijani su ranjenici, silovane i žene i muškarci, masakrirana djeca i tome slično. Naravno da je druga strana počinila daleko više zločina! Odnos je u najmanju ruku 10.000:1 a Fred bi tu nešto vagao. Mješovite komisije i “neutralni” arbitri potrebni su za poravnavanje krivnje, na debelu štetu Hrvata i RH.

Srpska (ljubavna) veza

Po meni, u cijeloj toj sumnjivoj konstrukciji o junaku Fredu, prihvatljiva je samo njegova ljubavna priča, za koju se nadam da nije zov roda i krvi. SrpskaDijaspora.info bavila se Svetlanom, koju mračniji Fred od milja zove Patkicom: „Ona je meni… 1992. došla u posjetu, u Sremsku Mitrovicu. U jednom trenutku prozvali su me i dali mi vrećicu u kojoj su bile tri naranče i tri čokoladice… Navečer mi je stiglo pismo koje sam pročitao 100 puta… Bio sam s prijateljima 1994. godine u Trstu i uspio sam je dobiti na minutu… Krajem 1998. godine Fred je posjetio Vukovar – „Patkica je bila u Vukovaru, kod keve. Kada smo se vidjeli, kao da nije prošlo tih sedam-osam godina, kao da smo se jučer sreli“.

Vukovarac Zoran Šangut imao je samo 21 godinu kada se navodno u svibnju 1991. priključio braniteljima na Trpinjskoj cesti. Prije nego što je Republika Hrvatska 25. 6. 1991. proglasila samostalnost? Meni se opet čini da je Vukovar napadnut tek u kolovozu 1991. Uzima se da je 204. brigada HV formirana tek 25. rujna. Bilo kako bilo, Šangut je zajedno s Fredom prošao logore Stajićevo, Niš i Srijemsku Mitrovicu. Kaže da ga napad na Vukovar zatekao kao brucoša na Pravnom fakultetu. Osnivač je i predsjednik udruge pravnika sudionika Domovinskog rata u sklopu koje je ove godine srpskom državnom tužitelju predao kaznene prijave za zločine u pet logora na teritoriju Srbije, u kojima su bili hrvatski ratni zarobljenici. Zanimljivo je da piše knjigu o sudjelovanju pripadnika nacionalnih manjina u Domovinskom ratu.

Napisao: Tvrtko Dolić

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

Stric Ivan!

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: