Novo!

Tko se boji SOA-e još!?

75253_gata

Halabuka koja se nadigla oko čelnog mjesta u Sigurnosno Obavještajnoj Agenciji (SOA) bjelodano svjedoči da je naša tajna služba zaista tajna. Neki bi htjeli da bude javna – ako već ne može biti njihova. Predsjednica države je potpisala akt u čiju složenu pozadinu javnost ne može i ne treba imati uvida. Taj akt je digao na noge udruge koje se bave poviješću, zaštitom manjina, sučeljavanjem(suočavanjem) s prošlošću, mirotvorstvom…. Kakve veze imaju njihove statutarne djelatnosti s razrješenjem čelnog čovjeka SOA ne znam ali osjećam da bi pozadina tog interesa trebala biti jedna od tema na budućim kolegijima SOA.

Ne sjećam se da su suverenističke udruge civilnog sektora protestirale kada je Milanović imenovao Lozančića. A Lozančić bijaše Milanovićev osobni prijedlog. Niti podržavam niti sam protiv Lozančića jer o njegovu radu znam samo osnovom tekstova u tisku. No, predsjednica ima pravo i ovlasti smjeniti onoga u čiju vjerodostojnost ne vjeruje. Za svoju odluku ne mora niti treba konzultirati premijera. Ona je svoje rekla. Na premijeru je da kaže svoje. Namicanje sukoba.

Tisuće novinarskih redaka potrošeno je na konstruiranje željenog sukoba na relaciji Trg sv. Marka –Pantovčak. Uključio se i „poznati“ Centar za mirovne studije čija statutarna djelatnost nikako nije bavljenje tajnim službama. Poznati su po izjavama svojih čelnika o potrebi zabrane javnog govora onima koji nisu na njihovom „kursu“. Taj centar maglovitih svjetonazora, godišnje spiska 6 000 000 kuna na najčešće na mantranje floskula.. Vanjsko financiranje pokriva 80% sume koju spiskaju. Za koga rade? Pa za toga tko ih financira. Limbom falsificirane stvarnosti vladaju samoprozvani, jugofilni svestručnjaci koji žive od krivotvorenja povijesti,uništavanja sadašnjosti i onemogućavanja budućnosti suverene Hrvatske.

Kako je ne mogu obrisati sada je žele prilagoditi sebi i dijaboličnom mitu bezgrešne, kod njih nikad prežaljene Jugoslavije. Preventivno sklanjanje. Izmišljanje afera nije ekskluzivno hrvatski proizvod, no u Hrvata je dosegnulo neslućene razine opće neodgovornosti za napisanu i izgovorenu riječ. Dok se na jednoj strani mjeri na kapaljku svaki zarez, poruka i smisao, na drugoj strani pripadnici novinarskog paraobavještajnog aparata unište čovjeka plasiranjem notornih laži. I nitko za to ne odgovara. Mjesecima „odabrani izvori“ plasiraju tezu kako navodni kandidat Pantovčaka za čelnog čovjeka SOA, Buljević, to nikako ne smije postati jer je odgovoran za „aferu Puljiz“.

Vijeće za nacionalnu sigurnost je obavilo nadzor, ustanovilo da nije kriv, Milanović se ispričao Buljeviću, medijska sila je čak i ispriku zatajila. I opet nikome ništa. Protiv čerečenja nije ustao ni Centar za mir i nenasilje. Predsjedničina poruka. Iako mandat Lozančiću ističe u listopadu predsjednica je potpisala njegovu smjenu. Za takav ozbiljan čin jamačno postoji snažan razlog. Jer je i poruka predsjednice snažna. Naravno da javnost ne može dosegnuti sve procese tajnih službi –niti treba. Jer onda ne bi bile tajne, niti bi mogle zaštititi naicionalne interese. Primjeri potencijalne zlouporabe sigurnosnih sustava u kukuriku mandatu više su ukazivali na zlouporabu policijskog PNUSKOK kojeg mnogi proglašavaju SDP-ovom partijskom policijom.

Centar za mir i nenasilje nije protestirao. No indicija na zlouporabu sustava je bilo i u SOA. Stoga predsjednica može i mora koristiti svoje ovlasti u zaštiti nacionalnih interesa i sigurnosti Hrvatske. Konačno,umjesto umjetno proizvedenih „afera“ u režiji jugofilnih medijskih jurišnika, volio bih pročitati nekoliko analiza kako napreduje inicijativa Jadran-Baltik-Crno more.

Izvor: Željko Maršić – Zenga

(Prema informacijama sa kojima raspolažemo, Lozančić nije prošao niti jednu sigurnosnu provjeru. op.S/I)

Žig

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: