Novo!

U HRVATSKOM DRŽAVNOM ARHIVU PRONAĐENA BILJEŽNICA O ŽRTVAMA RATA!

Isus!

7.7.1998. – U Hrvatskome je državnome arhivu pronađena bilježnica Zemaljske komisije za ratne zločine, po kojoj su od 1941. do 1945. u Jasenovcu stradale 15.792 žrtve s područja bivše Narodne Republike Hrvatske. Osim podataka o jasenovačkim žrtvama iskazan je broj žrtava u 34 kotara, te stradali u stranim zemljama i logorima. Po svemu sudeći bilježnica je nastala 1947., kad je Zemaljska komisija na osnovi podataka gradskih i okružnih povjerenstava popisivala žrtve fašistickoga terora na području Narodne Republike Hrvatske, rekao je ravnatelj HDA dr. Josip Kolanović.
Prema riječima dr. Kolanovića bilježnica je pronađena sasvim slučajno te da osoba koja ju je pronašla nije znala o čemu je riječ, nego se to ustanovilo naknadnom analizom. To je nadasve zanimljiv dokument, koji valja potanko istražiti i usporediti s ostalim podatcima. Bilježnica sadrži podatke po kotarima od slova P (Pakrac) do Ž (Županja) i za sada nije pronađena bilježnica do slova P. Nakon prikaza broja žrtava po kotarima u bilježnici se nalaze brojčani podatci o žrtvama Narodne Republike Hrvatske u stranim državama – Poljskoj, Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj i Norveškoj – te u logorima Dachau, Auschwitz i Gonads.
Pod rednim brojem 38 upisane su jasenovačke zrtve. Po tim podatcima u Jasenovcu su stradale 15.792 žrtve s područja Narodne Republike Hrvatske. Žrtve su jasenovačkog logora iskazane po godištima, pa je po toj bilježnici u tome logoru 1941. stradala 2891 osoba, 1942. (8935), 1943. (676), 1944. (2167) i 1945. (1123). Na osnovi podataka upisanih u bilježnicu s područja Narodne Republike Hrvatske u Auschwitzu su stradale 774 osobe, u Dachauu 160, u Njemačkoj 3180, u Italiji 378 itd.
Za razliku od jasenovačkih žrtava brojevi žrtava po kotarima mogu se provjeriti u drugim dokumentima Zemaljske komisije, kojima raspolaže HDA, iz kojih se vidi da su podatci u čistopisima istovjetni onima u bilježnici.
Dok su za sva mjesta s područja Narodne Republike Hrvatske sačuvani potanki popisi žrtava, po riječima dr. Kolanovića, za Jasenovac nisu sačuvani ni čistopis ni detaljan popis žrtava. Ravnatelj HDA smatra da je netko najvjerojatnije taj popis uzeo iz gradiva Zemaljske komisije, ali je zato ostala bilježnica koja je pronadjena nakon punih pedeset godina.
Da je riječ o vjerodostojnu dokumentu, napominje dr. Kolanović, potvrdjuje broj iskazanih žrtava u čistopisu i bilježnici po kotarima. Primjerice, broj žrtava u Šibeniku u čistopisu i u bilježnici je jednak (1411), u Zagrebu (2674) itd.
U čistopisu su statisticki podatci poimeničnih žrtava, po godinama i mjesecu rođenja, narodnosnoj pripadnosti, zanimanju, mjestu rođenja, te kada je i od koga ubijena. U bilježnici su, međutim, iskazani podaci točkicama i brojčano i žrtve su svrstane u tri kategorije; one za koje se zna točan nadnevak stradanja, za koje se zna samo godina stradanja i za koje se ne zna kad su stradale.
Ing. Vladimir Zerjavić, koji je tri godine istrazivao podatke o žrtvama rata i Jasenovca te objavio knjigu o tome, izjavio je da je u Arhivu vidio bilježnicu i podatke koji su upisani o Jasenovcu. To je relevantan indikator koji treba uzeti u obzir i analizirati ga, rekao je, dodavši kako se u ovom trenutku ne može reći koliko su ti podatci točni.

Izvor: Otporaš

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: