Novo!

UDBA, KOS, MILE BOBAN BR. 172 – NA VEZI GA DRŽAO STIPE GRIZELJ

Ima jedna hrvatska poslovica koja kaže: Nije lisica toliko mudra koliko je kokoš glupa. Drugim riječima bi se to moglo reći: Nije Udba bila toliko mudra, koliko su glupi oni Hrvati koji joj još i dans vjeruju.

Ja ću ovdje iznijeti dva pisma. Prvo i jedino pismo koje je meni Stipe Grizelj pisao 1971. godine i moj odgovor njemu. Ali prije nego prijeđem s pismom Stipe Grizelja meni, potrebo će biti reći par riječi o tome kako sam ja došao na listu čuvara Jugoslavije kao agent KOS-a br. 172. Lista imena suradnika Kosa i Udbe je izišla u novin Nacional ima tome 12 i više godina. Prvi put kad sam za to čuo je bilo, mislim, 2004 godina. Nazvao me jedan dobri prijatelj i još bolji državotvorni Hrvat iz Chicaga i pročitao mi šta tu piše. Ja sam se samo nasmijao i pitao mojeg prijatelja: Dali ti u to vjeruješ?, našto je upitani odgovorio: apsolutno ne. I to je tako ostao na tome. Barem tada. Ali odrazi vremena čine svoje, zli jezici ne miruju, priče se šire od uha do uha; gdje bi se mogla stara hrvatska poslovica usporediti: Što prođe preko deset zubi, čuh deset ljudi. I tako se je širila i umnožavala priča da sam ja, Mile Boban bio suradnik Udbe i Kos-a.

Ja sam uistini primjetio da su neki od mojih prijatelja, i to iskreni prijatelji i dobri Hrvati, koji su pali na ispitu i povjerovali udbaškim i kosovskim smicalicama da sam ja bio suradnik gore spomenutih službih. U to sam se iustinu  uvjerio kada mi se je sin Stjepan, rođeni Amerikanac i njegova odabrenica, rođena Amerikanka iz Clevelanda, država Ohio, ženio u mojem selu, Bobanova Draga i u mojoj župi Gorica/Sovići 20 svibnja 2007, godina. Za tu svečanost i veselje pozvao sam mnoge prijatelje među kojima je bio i sada pok. Ranko Primorac koji je tada živio u Metkovićima. Tada mi je naš Ranko rekao da je kod njega bio u petak, tj. 18 svibnja (svatovi su bili u nedjelu 20 svibnja 2007.) jedan moj dragi prijatelj taj i taj (da ne pokvarim nekima ukus, neću mu ime spomenuti ali ću staviti njegove inivijale M.C.) i pitao ga hoće li i on ići u svatove Bobanovu sinu Stjepanu, našto je upitani odgovorio da neće i da ne misli. Ranko ga u čudu zapitao: pa zašto ne. Ja ću ići pa bi trebao i ti biti…i da ne nabrajam dalje.Tek sam tada shvatio koliko se i kako brzo udbaške smicalice šire.

Jedan moj dobri prijatelj mi je više puta u razgovru govorio da bi ja trebao izići u javnost i ljudima objasniti ono što ti znaš. Ja sam to uvijek uzimao olako i prepuštao vremenu da ono očini svoje, ne misleći da ću ikada trebati uvjeravati Hrvate da je nisam nikada bio niti sam niti ću biti biti suradnik Udbe ili KOS-a.

Neki dana sam pregledao moju stranicu CROATIA RANCH i tu vidio nekog ………koji je stavio komentar ovako: A ne reči ti koliko te je KOS platio za to. Ja sam prešutio i nisam ogdovorio. Ali prije nekoliko dana taj se isti pojavio na portalu Kamenjar.com i komentirao na neke moje opise. Tada sam počeo odgovarati i komentar na komentar, on meni ja njemu, razvio se obostrani dijalog. Na koncu je priznao da je on taj koji je stavio taj komentar na CROATIA RANCH i da je on na faksu, što bi značolo fakultetu, bio zadužen da se bavi tom listom suradina KOS-a i Udbe i tome slično. Na kraju se je ispričao i tako se je ta stvar između njega i mene završila. Ako ustreba ja ću njegove komentare ovdje dostaviti. Sada prelazim na pismo Stipe Grizelja meni. Ako se potreba ukaže pri prepisivanju ovog pisma da nešto nadodam, ja ću to učiniti kako bih pojsanio neke zaboravljene stvari, uzevši u obzir da je ovo pismo pisano prije 45 godina.

Izvor: Otporaš.

2 Comments on UDBA, KOS, MILE BOBAN BR. 172 – NA VEZI GA DRŽAO STIPE GRIZELJ

  1. Nevezano sa ovim tekstom, želio bih našem dobrom gosp. Otporašu poželiti sve najbolje u borbi sa zloćudnom bolesti. “Legende žive vječno a vi ste jedna od njih.” NEMA PREDAJE!

  2. Poštovani i dragi brate hvala ti na dobrim i nadasve iskrenim željama. Odovaram ti iz bolinice u koje sam već od prošle subote. Ne zam kada ću izići, ali se nadam ubrzo, pa ćemo se čuti. PoZDrat tebi i svim tvojima.
    Bog! Mile Boban, Otporaš.
    Za Dom Spremni!
    http://otporas.com/moj-odgovor-mostarskom-udbasu-stipi-grizelj/

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: