Novo!

USPJEH PRAVOSLAVNOG BRANITELJA!

peđa2-660x413

Predrag Mišić pomogao je ostatku Hrvatske da malo progleda kroz oči pravoslavnih, hrvatskih branitelja. Susreti s ovim instancama će, smatra Mišić, zauvijek skinuti nevidljivu stigmu s pravoslavnih branitelja Hrvatske koji svoju domovinu vole više od ičega.

Predraga Mišića, vukovarskog branitelja pravoslavne vjeroispovijesti, njegovi sugrađani, prijatelji i suborci zovu Peđa.

Peđa bi bio jedan od brojnih hrvatskih branitelja u registru, da u logoru nije prošao “dvostruku muku” pri čemu se često prisjeća nepovjerenja “i s jedne, i s druge strane”.

Predrag Mišić pomogao je ostatku Hrvatske da malo progleda kroz oči pravoslavnih, hrvatskih branitelja. Njegova želja da više nikad ne osjeti nepovjerenje hrvatskih sugrađana, onako kako ga je osjetio u logoru, postala je najvidljivija pismom koje je poslao hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Peđa nije bio ni svjestan da će pismom u kojem je predsjednici otvorio dušu, sebi otvoriti mnoga vrata…

Predrag Mišić u samo se nekoliko dana susreo sa čelnikom Hrvatske pravoslavne crkve Andrijom Bonifacijem, odazvao se predsjedničinu pozivu u Zagreb a u međuvremenu – postao član Hrvatskog etičkog sudišta! Susreti s ovim instancama će, smatra Mišić, zauvijek skinuti nevidljivu stigmu s pravoslavnih branitelja Hrvatske koji svoju domovinu vole više od ičega:

– Prošao je radni sastanak s episkopom Bonifacijem zagrebačko ljubljanskim Andrijom Skulićem. U razgovoru o dosadašnjem radu i smjernicama za naredni period dobio sam podršku i dogovorili smo daljnju suradnju i zajedničko djelovanje po pitanju nacionalnih manjina tj. sprovodima hrvatskih branitelja pravoslavne vjeroispovjesti. Želimo izbjeći nemile situacije gdje branitelja ne žele sahraniti pravoslavni svećenici. U razgovoru smo se i dotakli teme oko osnivanja udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjeroispovijesti. Iako je načelno dogovoreno, pokušat ćemo provesti raspravu u javnosti je li takva udruga uopće potrebna. Sljedeći sastanak dogovoren je za Dane Branitelja Vukovara gdje će nazočiti i sam Bonifacije Andrija Skulić na poziv koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Vukovara – kazao je Peđa.

Posebno je ponosan na činjenicu da je postao član Hrvatskog etičkog sudišta:

– Stajališta i govor članova iznesenih na sjednici potvrdili su sva moja očekivanja. Na ovoj sjednici sam predstavljen kao novi član HNES-a i reakcija svih nazočnih na sjednici prevazišla je sva moja očekivanja i potvrdila sve moje nedoumice te iskreno potvrdila da je to zemlja u kojoj ja želim i volim živjeti i borba koliko god bila teška poslje ovoga biti će puno laksa. Jedan od govornika u kontekstu izlaganja spomenuo je rječ žica i smrt istog trenutka je bio upozoren da takav govor nije primjeren, što samo potvrđuje da je ovo bio praznik demokracije. Stoga vas ovim putem obavještavam da će sljedeća sjednica biti održana u Vukovaru. Termin i mjesto će biti objavljeni na vrijeme i volio bih da u gradu najveće tolerancije bude posjećena u velikom broju – kazao je Predrag Mišić

Stric Ivan!

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: