Novo!

USTAŠKI ČASTNI ZNAK = ZNAK VJERNOSTI!

th
HRVATSKI NARODNI ODPOR
Ured Glavnog Tajnika
grl. Drinjanin
6.IV.1954.

Dragi brate ! (Ovo pismo je poslato gospodinu Danijelu Joliću koji je tada živio u Torontu. Mo. Otporaš.)

Evo pišem Vama trojici u Toronto /boj. Jelenek, Dane Jolić i Vlado Šimunac/, te marku Nosiću, Sudbury, za Kanadu. Trebam od Vas jedan savjet. Prije svega, zasada, o ovome vani nikome ništa ne govoriti, dok stvar ne stigne. Dakle, ja ću svakom javiti, ako je potrebno i kome je potrebno, a Vi nikome ništa. Za svaki slučaj.

Radi se o jednom ZNAKU, kojeg ćemo po svoj prilici nazvati ZNAK VJERNOSTI. Odpor je to izdao prigodom 25 godišnjice Ustaškog Pokreta i oružane borbe za NDH. Već sam dobio ogledni primjerak i upravo je to nešto krasnoga. Ukusno, jedna imitacija srebra, a izvjesni dielovi od srebra. Ima veličinu 22 / 24 i 8 mm bebljine. Pravljeno je tako, da će se moći nositi u svečanim zgodama u gradjnskom zapućku, a na uniformi će se nositi kao nekada USTAŠKI ČASTNI ZNAK, povrh odlikovanja. Ima u sredini grb sa mčem, okolo troplet, gore “U” u sredini tropleta, dolje TROLIST. Na dvije strane godine 1929 – 1954. tj. 25 godina borbe. Oni koji su vidili oduševljeni su. Prave se ukrasne škatulje, sa zlatnim nadpisom i ukrasima, da bi u svakom pogledu bilo na visini i za budućnost. Pravit će se povelje, itd. Zavisi još po neki detalj o tome, kako ćemo odlučiti i kako Poglavnik misli. Nu dok stignu značke-odlikovanja, stići će i drugo.

Trebam od Vas žurni savjet. Kome sve da se da? Ja sam mislio ovako da imati konkretni priedlog, a Vi stavite svoje primjedbe. Da se osnuje za svaku zemlje jedno povjerenstvo, na čelu sa najstarijim, tako tamo sa bojk. Jelenekom. Mjesni zapovjednici stave prijedlog, da se častnim ljudima, koji su zaista zaslužili da nose taj častni znak-odlikovanje, dadne znak, a onda se naprave male priredbe, intimne, i da se tom prigodom podijeli, skupa s poveljom. Povelje bi Vam poslali i Vi bi onda tamo imena popunili. Mislio sam da bi za Kanadu, za svu Kanadu, tako za Toronto, Sudbury Winsdor, Wawa, Noranda, Port Arthur, Port Alberni – trebalo 200 komada. U Torontu bi trebali postaviti Glavni centar za Kanadu, tamo postaviti sve primjerke, osim recimo organiziranih, kao Sudbury, gdje se zna koliko treba, pa da se ne dogodi, da se pošalje previše na jedno mjesto, a na drugo da ne stigne. Pomalo bi se iz centra ustanovilo kakav je tko, itd. SAMO MATERIJALNI KRITERIJ NE SMIJE PREVLADATI PA DA NETKO DADE TISUĆU DOLARA. Mora biti častan i naš čovjek. (Ovdje je general htio reći da bi i naš hrvatski neprijatelj, Jugoslaven, Udbaš i sl. mogao dati tisuću dolara, imati taj znak-odlikovanje i s njim se šprdati i ruglu izvrgnuti poštenu i častnu hrvatsku nakanu, mo. Otporaš.)

Nažalost, treba govoriti i o materijalnoj strani. Moja je žena dala 300 dol. u fabriku i jedno povjerenstvo je isplatilo fabričke cijene u najboljoj tvornici u Madridu, a fabrikant je prijatelj i solidan. Cijena će zavisiti o broju primjeraka. Tako, ako bi naručili tih 200, koliko sam ja za Kanadu predvidio /zasada/ samo za najbolje, tada bi svaki morao doprinieti, kako vidim 2 dol i 20 centi, a ako se heće manje, tada će koštati 2.50. Ako pak Kanada treba 300, kao i drugi, tada će cijena biti manja, recimo 2 dol. ili manje. Baza je 2 dol. 2.15 ili 2.20 prema zadnjoj kalkulaciji. Ako će pak sa drugih strana tražiti više i ostane novca, tada će se poslati zapovjednicima oko 50 kom. za rezervu, za one, koji su još, posakrivani, za one, koji će još doći, za one u Evropi, kod kuće, i one, koji će to još zaslužiti. Nitko ni jednog centa neće zaraditi, nego će komisijski sve biti zaključeno i glavni povjerenici će dobiti obračun povjerenstva i fabrike. Plaćeno je 300 dol. Tada će fabrika izraditi 500 kom, jer ima garancije, ali će nam dati samo koliko platimo. Logično je da se žele osigurati, jer šta će vraga raditi sa našim značkama, ako ih ne predignemo. E sada.

Ja ću značke odpremiti onim redom, kako ovih pet šest grupa u svietu budu stavili sredstva na raspolaganje. Mi smo uložili 300 dol. Ali više ne možemo. Prema tome, tko prije pošalje, taj će prije dobiti, ostali pak čekati, jer će fabrika raditi, koliko naručimo.

U koliko Vi tamo možeta naći dva tri čovjeka, koji ovu svotu, ili dio svote, mogu staviti na raspolaganje, ili ako Društvo zaključi, da za sve svoje članove želi, tada pošaljite u čeku tu svotu, isto na ime Campos, kao u uvjek i odmah pišite, što i kako mislite i želite. Škatulje i povelje će biti, kao i sve upute, a Vi javite šta mislite o raspodjeli. Poslie, kada se značke budu dielile, i ja vjerujem, da nijedan naš čovjek neće žaliti tu svotu, onda će se naplatiti Društvo, ili uža grupa, koja raspolaže sa novcem. U Australiji će jedan čovjek preuzeti svu materijalnu brigu i sam će staviti svotu na raspolaganje. Meni je podpuno svejedno, pa neka svaka grupa prema svojim željama i potrebama zaključi. Dogovorite stvar i javite.

U Kanadu zasad nikom drugom ništa ne javljam. U koliko se pak sam odlučite na svu kanadu, ja ću Vam dati upute, adrese itd. a obavjestit ću sve ljude posebnim okružnim pismom, ali – tek, kada kada značke budu stigle u Kanadu. Razmislite o adresama, eventualno da pošaljemo na više sigurnih adresa, da ne ide na jednu. Možda je i bolje, za svaki slučaj.

Prilažem okružno pismo.

“DRINA” /travanjska/ (br. 3-5, 1954., (strana 9-16. mo. Otporaš.) posvećena “HRVATSKOM NEZNANOM JUNAKU”, koji se vitežki borio i padao za tekovine DESETOG TRAVNJA. Tako ćemo najbolje taj dan proslaviti. Drina ima 112 stranica i krasan Džaferov članak. (Članak nosi naslov: SUVIŠNI PRIEDLOZI, Par misli za 10 Travnja 1954 godine., mo.Otporaš.)

Uz naš vojnički pozdrav, ZPIDS!

Izvor: Otporaš
Stric Ivan!
Oglasi

4 Comments on USTAŠKI ČASTNI ZNAK = ZNAK VJERNOSTI!

 1. HRVATSKA KUNA I USTAŠTVO U SLUŽBI HRVATSKE DRŽAVE
  http://otporas.com/hrvatska-i-ustas…-hrvatske-drzave/

 2. Tko razumi engleski, ovo je vrlo dobar primjer kako razumijeti uhodanu povijestnu glupost.

  Once upon a time …in Croatia
  The the very first Croatian King Tomislav 925 AD, called on the royal weather forecaster and inquired as to the weather forecast for the next few hours. The royal weatherman assured him that there was no chance of rain for at least 4 days.
  So the king went fishing with his wife, the Queen. On the way he met a farmer on his donkey. Upon seeing the King the farmer said, “Your Majesty, you should return to the palace! In just a short time I expect a huge amount of rain to fall in this area.
  The King was polite and considerate, he replied: “Thanks for your concern, but don’t worry. “It’s not going to rain today. I hold the palace meteorologist in high regard. He is an extensively educated and experienced professional. And besides, I pay him very high wages. He gave me a very different forecast, and I trust him.”
  So the king continued on his way. However, a short time later torrential rain fell from the sky. The King and Queen were totally soaked and their entourage chuckled upon seeing them in such a condition.
  Furious, the king returned to his palace and gave the order to fire the professional. Then he summoned the farmer and offered him the prestigious and high paying role of royal forecaster.
  The farmer said, “Your Majesty, I do not know anything about forecasting. I obtained the information about rain today from my donkey. If I see my donkey’s ears drooping, it means with certainty that it will rain very soon.” So the king hired the donkey instead.

  -And thus began the practice of hiring dumb asses to work in the government and occupy its highest and most influential positions.

  This Croatian practice is unbroken and goes on all over the World to this day…
  Compiled by Otporas.

 3. Povlačenje hrvatske vojske prema Austriji u svibnju 1945., piše Vjekoslav Luburić, general Drinjanin.
  http://otporas.com/2297-2/

 4. Sve interesantnije od interesantnijeg! Sve to može naći i pronaći na Kamenjaru, i to Hercegovačkom užarenom Kamenjaru – od kojeg i poskoki bježe – ali ne bježe državotvorni Hrvati…

  http://kamenjar.com/zadnje-pismo-maksa-luburica-generala…/

Comments are closed.

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: